Šumatovačka 4 11000 Beograd
Radno vreme Radnim danima 7–20h
Pozovite 063 360 544

Prevencija i rano otkrivanje bolesti organa za varanje

Prevencija i rano otkrivanje bolesti organa za varanje

Uspešnost lečenja svakog karcinoma, pa tako i karcinoma debelog creva i želuca, povećava se ukoliko se bolest otkrije na vreme. Ako u porodici imate zabeležene slučajeva obolevanja od ove vrste raka, treba češće da radite preventivne preglede i analize koje će pokazati prisustvo bolesti na vreme. Takve analize možete da uradite u Laboratoriji MedicalLab jednostavno i brzo.

Paket 1
Kalprotektin: dijagnostikovanje crevnih infekcija i karcinoma

Kronova bolest i ulcerozni kolitis spadaju u imunološka nespecifična zapaljenska oboljenja creva. U 20 odsto slučajeva uslovljeni su genetikom, a ostali faktori koji ih izazivaju su nepravilna ishrana, stres, loše životne navike kao što su nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, prisustvo bakterija i virusa…

Ako imate dugotrajnu dijareju, svežu krv ili sluz u stolici, bol i grčeve u stomaku, jednostavna analiza pomoći će kod brzog postavljanja dijagnoze.

Prisustvo proteina kalprotektina u stolici javlja se kod zapaljenja creva infektivnog ili neinfekitvnog porekla. Analiza se radi da bi se potvrdila upala i da bi se pratio tok bolesti i kao dodatna dijagnostika kad se sumnja na ulcerozni kolitis, Kronovu bolest, sindrom iritabilnog kolona (nervozno debelo crevo), pa čak i tumor debelog creva.

Kalprotektin stolice

Paket 2
Osnovna analiza stolice – otkrivanje svih promena na organima za varenje

Karcinom debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. U Srbiji svake godine od ovog raka oboli približno 4.500, a umre više od 3.000 ljudi.

Od raka debelog creva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola. Tačan uzrok nastanka raka nije u potpunosti jasan. Najčešće se javlja kao posledica dejstva naslednih faktora i faktora sredine, načina ishrane i stila života.

Ako se otkrije u početnoj fazi, lečenje je uspešno.

Zato redovno kontrolišite stolicu, pomoću osnovne analize prilikom koje se otkriva prisustvo virusa, bakterija i leukocita, na veoma jednostavan način možete da na vreme otkrijete sve promene na organima za varenje.

Osnovni paket analiza stolice

Paket 3
Helikobakterija
Godišnje se u Srbiji dijagnostikuje oko 1.200 novoobolelih od karcinoma želuca, a zbog neprosvećenosti pacijenata ili neadekvatne terapije kod polovine u uznapredovaloj fazi bolesti. Karcinom želuca je maligni tumor koji nastaje kada normalne ćelije želuca počnu nekontrolisano da se dele stvarajući masu koja se naziva tumor. Ovaj karcinom se dvaput češće javlja kod muškaraca nego kod žena, većinom u dobi od 50. do 70. godine života. Tačan uzrok nastanka još nije dovoljno poznat, ali je dokazano da neki faktori i navike u ishrani mogu znatno doprineti njegovom razvoju.

Bakterija Helicobacter pylori, čest stanovnik želuca, takođe je odgovorna za pojavu nekih oblika tumora želuca. Pa ako osetite da vam se stomak sve češće nadima po uzimanju obroka, često podrigujete, boli vas iznad pupka i ispod grudne kosti, možda ste se inficirali helikobakter pilorijem, a to možete da otkrijete jednostavnim testom.

Helikobakterija stolica

Paket 4
Mikrobiom
Crevni mikrobiom je dinamičan i složen ekosistem koji je važan za sveopšte zdravlje organizma. Kad je on u dobroj formi, i mi smo. To znači da su, bukvalno rečeno, loše bakterije u ravnoteži sa onim dobrim.
Međutim, faktori kao što su loša ishrana, veliki stres i izloženost toksinima u životnoj sredini pretvaraju mikrobiom u dom potencijalno opasnih bakterija, gljivica, kvasaca i patogena.

U tom slučaju moguće se mnoge bolesti, poput autoimunih (artritis, inflamatorna bolest creva, Hašimoto tiroiditis itd.), zatim kognitivno opadanje (Alchajmerova bolest, demencija itd.), rak, bol u zglobovima, poremećaji raspoloženja (depresija, anksioznost)…

Analize mikrobioma:

  • analiza mikrobioma
  • ostaci nesvarene hrane
  • α-1-AT
  • kalprotektin
  • ukupne žučne kiseline
  • pankreasna elastaza
  • zonulin

Analiza zonulina pokazaće i moguću alergiju na gluten (celijakija), intoleranciju na gluten, kao i propustljivost creva.

OSTALE USLUGE

Najsavremenije i najpreciznije analize po najvišim standardima
© 2020 Medical Lab. Sva prava zadržana.