Šumatovačka 4 11000 Beograd
Radno vreme Radnim danima 7–20h
Pozovite 063 360 544

Prevencija i rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti

Prevencija i rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti

U Laboratoriji MedicalLab radimo paket analiza kojim se utvrđuje imate li predispoziciju za razvoj tromboze i ateroskleroze, vodećih uzročnika kardiovaskularnih bolesti, od kojih u Srbiji godišnje u proseku umre oko 50.000 ljudi starosti između 30 i 70 godina. Osim toga, radimo i BNP marker, kojim se utvrđuje bolujete li od srčane insuficijencije (slabosti).

(Paket 1)
Procena srčane insuficijencije i uspešnosti terapije

Srčana slabost ili insuficijencija je stanje koje nastaje kada srce ne pumpa dovoljno snažno i ne potiskuje krv kroz telo. Organi i tkiva tada ne dobijaju dovoljnu količinu krvi, pa se javljaju simptomi poput malaksalosti, brzog zamaranja, nedostatka vazduha, kašlja i sviranja u grudima pri disanju, vrtoglavice… Zbog istog problema organizam ne može da se oslobodi proizvoda metabolizma, pa se nagomilava tečnost u plućima i drugim delovima tela.

Srčana slabost nastaje zbog bolesti krvnih sudova srca, visokog krvnog pritiska, bolesti srčanih zalistaka, plućnih i bubrežnih bolesti.

Rano otkrivena srčana slabost može da se leči, a otkriva se pomoću jednostavne analize – BNP markera iz krvi. Isti marker će pratiti stepen uspešnosti lečenja srčane slabosti.

Kad srce oslabi, povećava se količina tečnosti u organizmu. Tada se u srcu, zbog proširenja pregrade komore i pojačanog pritiska na nju stvara specifičan protein – NT-proBNP – čiji je zadatak da pojača izlučivanje tečnosti kroz bubrege, smanji pritisak u srcu, plućima, olakša disanje i smanji otoke nogu.

Srčana slabost BNP

(Paket 2)
Procena rizika od arteroskleroze
Arteroskleroza je bolest koronarnih arterija koja nastaje kada se arterije koje vode krv u srce suze ili skoro potpuno zapuše naslagama sličnim vosku. Te naslage se sastoje od holesterola, masnoće ili lipida i od njih arterije postaju debele i krute i ograničavaju dotok krvi u organe i tkiva. Kad se u arterijama od naslaga u potpunosti prekine dotok krvi, dolazi do srčanog udara.

Arteroskleroza se razvija postepeno. Simptoma gotovo i nema dok se ne pojavi veće oštećenje poput angine pektoris, koronarne tromboze, moždanog udara, insuficijencije bubrega.

Uz pomoć savremene laboratorijske analize, merenjem vrednosti određenih pokazatelja kao što je homocistein, možete da otkrijete imate li faktor rizika za nastanak arteroskloze i da blagovremeno preduzmete mere kojim će sprečiti nastanak bolesti ili zaustaviti napredovanje.

Homocistein je, na primer, precizan pokazatelj arteroskleroze, jer se upravo on taloži na krvnim sudovima kada organizam nema dovoljno vitamina B da ga pretvori u supstancu koja daje prirodni imunitet ćelijama. Njegovo taloženje je opasno jer pravi minimalne pukotine na zidovima krvnih sudova i vremenom izaziva zapaljenski proces. Dalje sledi napad slobodnih radikala i oksidacija lošeg, LDL holesterola, koji se lepi na oštećenom mestu i dovodi do suženja krvnog suda, a ovo do infarkta miokarda ili moždanog udara.

Paket analiza:

  • Glukoza
  • Ukupni holesterol / trigliceridi / HDL / LDL
  • Fibrinogen
  • Homocistein
  • Hlamidija pneumonia

(Paket 3)
Prevencija stvaranja tromba

Tromboza je zgrušavanje krvi unutar krvnog suda – vene ili arterije. Protok krvi se prekida jer se krvni sud ispunjava zgrušanom krvlju – ugruškom ili trombom. Tromb se potom lepi za zid krvnog suda i sprečava protok krvi, zbog čega noga otiče, boli, počinje da plavi, oteža.

Mnogo je uzroka tromboze, od poremećaja zgrušavanja krvi usled bolesti, poremećaja faktora zgrušavanja krvi od tumora, smetnji protoka krvi od mirovanja, povreda krvnog suda… Ako se ne leči, dovodi do infarkta srca ili šloga.

Ekskluzivno u laboratoriji MedicalLab možete da uradite analize važnih markera kojima se na vreme otkriva poremećaj koagulacije krvi. Jedan od njih je fibrinogen, protein koji ima vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi.

Paket analiza:

  • Ukupan holesterol / trigliceridi / LDL / HDL
  • Fibrinogen
  • Homocistein
  • Lipoprotein A

OSTALE USLUGE

Najsavremenije i najpreciznije analize po najvišim standardima
© 2020 Medical Lab. Sva prava zadržana.